Duurzaam… maar niet te duur graag!

Michel Oosterbroek, verzendadviseur Velpa

Duurzaam… maar niet te duur graag!

“ ‘Duurzaam zijn’ kost inspanning… én geld! Maar hoeveel hebben we er eigenlijk voor over? Is duurzaamheid vaak niet opgedrongen of ingegeven door een te commerciële inslag. En waarom willen we er dan geld aan verdienen?

Duurzaam ‘doen’

Hoeveel hebben we echt over voor een duurzame samenleving? We willen er in ieder geval altijd alles over weten, onderzoeken alle mogelijkheden en overwegen ook de alternatieven om ‘mee te gaan’ in ons duurzame ideaal. Maar willen we dit ook écht of doen we het voor de ‘verkeerde’ redenen die doorgaans gedreven worden door commercie en populisme. Op het moment dat de – bij Nederlanders – welbekende ‘Euro-vraag’ volgt, haakt men al gauw af en vluchten we in goedkopere en minder duurzame alternatieven.

Duurzaam ‘duur’

En zo zien we het vaak (ook bij Velpa) en zo komt duurzaamheid nooit echt van de grond. Al zien we gelukkig ook steeds meer en goede initiatieven ontstaan en zijn er al vele succesvolle voorbeelden. Maar waarom moet duurzaamheid dan zoveel duurder zijn? Willen aanbieders van duurzame producten en diensten niet gewoon (veel) geld verdienen of zijn de ontwikkelingen en innovaties werkelijk zo duur?

Misschien moeten we hier het antwoord ook niet zoeken en is onze mindset nog niet geheel ingericht op global environment en meer op ons zelf: het individu.

Duurzaam ‘denken’

Maar is de mens van nature wel ‘gemaakt’ om niet alleen aan zichzelf te denken? Zitten we niet vast in onze survival of the ‘individual’ fittest? Wellicht gaat het allemaal niet snel genoeg en misschien willen we gewoon te snel en te veel. Laten we in ieder geval eens proberen om niet alleen de som te maken wat e.e.a. ons kost of hoeveel winst er te maken is, maar bijvoorbeeld ook eens gaan omrekenen naar hoeveel kubieke meters schone lucht het ons op kan leveren… en die schone lucht kunnen we prima gebruiken om in ieder geval over toekomstige duurzaamheidsvraagstukken goed na te denken.”

Heeft u al nagedacht en gerekend?…dan heeft Velpa hele mooie duurzame oplossingen in haar assortiment.

 

Reageren? Graag!
Hoe denkt u over duurzaamheid? Willen we te snel, moet het juist sneller of deelt u een andere mening? Mail uw reactie naar: michel.oosterbroek@velpa.nl